24 mars 2023

Soltechs första flytande solcellsanläggning installerad av Sud Renovables i Spanien

Nu har Soltechs spanska dotterbolag Sud Renovables installerat Cataloniens och Soltechkoncernens första flytande solcellsinstallation. Solcellerna är installerade ovanpå en uppsamlingsdamm för regnvatten som används till bevattning inom jordbruk. Solcellerna täcker en yta av ca 715 kvm och väntas producera cirka 140 000 kWh årligen som kommer att konsumeras av bioteknik- och jordbruksföretaget Atens.

Det spanska solenergibolaget Sud Renovables blev Soltechs andra internationella förvärv när de blev en del av koncernen under 2022. Bolaget med cirka 150 anställda är verksamt inom solenergi- och lagringslösningar för egenkonsumtion av solenergi. Ofta utgörs projekten av storskaliga solcellsfasader, takplacerade solcellsanläggningar men nu även flytande installationer.

Bolaget har nu projekterat och installerat Cataloniens, och Soltechkoncernens, första flytande solcellsanläggning ovanpå en uppsamlingsdamm för regnvatten i Tarragona. Projektet har utförts åt Atens, ett bolag som har en lång historia av att utveckla biotekniska lösningar för lant- och jordbruk.

Även om detta är Sud Renovables första flytande installation ser vd Manel Romero ser att den här typen av lösningar kommer att växa i antal framöver och bolaget har redan startat upp nästa flytande projekt.

– Vi ser tydligt att den här typen av solenergilösningar kommer att öka i regionen då vi har många dammar som just nu är en outnyttjad yta. De flytande solpanelerna minskar även vattenavdunstning och vattnet i sin tur hjälper till kyla ner solpanelerna som ökar deras effektivitet med 10-15 procent. Flytande solcellsinstallationer är därför fördelaktigt ur flera perspektiv, säger Manel Romero, vd på Sud Renovables.