19 oktober 2022

Soltechbolaget Fasadsystem installerar solcellsfasad åt Berners

Nu ska Berners bilhall i Östersund få en solcellsfasad. Det står klart sedan Soltechbolaget Fasadsystem fått i uppdrag att installera en 160 kvm stor moccabrun solcellsfasad åt bilhandlaren. Den byggnadsintegrerade solcellsfasaden kommer att installeras i sydlig riktning och producera grön el till fastighetens drift. Solcellsfasaden beräknas driftsättas till våren 2023.

Fasadsystem i Stenkullen blev en del av Soltechkoncernen april 2020 och är en helhetsleverantör inom alla typer av fasadinstallationer och även solcellsfasader. Sedan bolagets start i koncernen har de varit med och projekterat och installerat flera uppmärksammade solcellsfasader, inte minst en storskalig solcellsfasad i Mölnlycke Fabriker samt Sveriges största solcellsfasad i Jönköping. Nu ska bolaget uppföra en ny solcellsfasad.

Solcellsfasaden ska installeras på bilhandlaren Berners bilhall i Östersund. Totalt beräknas de fasadintegrerade solpanelerna årligen producera omkring 15 000 kWh till fastigheten. Dessutom kommer den att designas i en moccabrun färg, vilket gör att den även kommer att bli estetiskt tilltalande. Daniel Christiansen, projektledare för solcellsinstallationer på Fasadsystem, berättar mer om värdet av en solcellsfasad.

– Det känns väldigt roligt att få hjälpa Berners med deras solcellsfasad. Vi hoppas att den här hållbarhetssatsningen får fler bilhandlare att få upp ögonen för fördelarna med byggnadsintegrerade solcellsfasader som utöver att producera el ger fastigheten ett snyggt och modernt klimatskal, säger Daniel Christiansen, projektledare på Fasadsystem.

Ett självklart val för Berners
Berners grundades för snart 100 år sedan och är idag en av Sveriges större privata återförsäljare inom Scania och Volkswagen Group med verksamhet i Jämtlands och Västernorrlands län. Berners har högt ställda hållbarhetsambitioner och solcellsfasaden är ett led i arbetet för att vara en grön bilhandlare.

–Vi jobbar aktivt med att utveckla och förbättra våra fastigheter och det känns roligt att detta nu blir verklighet. Den här solcellsfasaden är en del av det arbetet och vi ser fram emot att producera egen solel framöver. För att växla upp hållbarhetsarbetet ytterligare tittar vi även på att installera solceller på taken på våra för att möta den succesiva elektrifieringen av alla typer av fordon vi säljer, säger Ante Åkerström, fastighetschef och marknadsstrateg på Berners.