26 juni 2023

Soltechbolaget Provektor utvecklar biogasanläggning – ordervärde 20 MSEK

Det Skara-baserade elteknikbolaget Provektor har fått en order av det danska företaget Lundsby Renewable Solutions. Projektet innebär att Provektor ska hjälpa till att utveckla en ny biogasanläggning till Gasums i Götene. Projektstart är under juni och ordervärdet för Provektor uppgår till drygt 20 MSEK.

Provektor är Soltechs största bolag inom elteknik och har djup kompetens inom elinstallation, automation, och solenergi. Bolaget återfinns på 13 platser i Skaraborg, Skåne och Halland och har i dagsläget cirka 150 anställda.

Provektor kommer tillsammans med danska Lundsby Renewable Solutions att utföra omfattande elinstallationer för det som ska bli Gasums nya biogasanläggning. Biogas är ett förnybart och klimatvänligt bränsle. Anläggningen i Götene kommer främst att använda gödsel från jordbrukssektorn i närområdet som råmaterial.

Anläggningen kommer att producera 120 gigawattimmar (GWh) flytande biogas (LBG) per år från 2025 och framåt. Detta motsvarar årsförbrukningen av 300 lastbilar, eller cirka 15 000 personbilar som kör 1 500 mil. Biogasen kommer att användas som bränsle för vägtransporter, inom den marina sektorn samt inom industrin.

Elisabeth Nordberg, vd på Provektor, är stolt över uppdraget och lyfter fram en noggrann förstudie och kompetenta medarbetare som grunden till att bolaget fått förtroendet.

– Vi är stolta och glada för att ha fått detta förtroende. Det är en stor order och ett viktigt projekt för oss. I botten ligger en genuin förstudie och process där bland andra våra erfarna medarbetare Andreas Werner, Albin Johansson och Erik Andersson varit drivande. Vi ser mycket fram emot att sätta igång, säger Elisabeth Nordberg, vd på Provektor.