3 september 2021

Soltech ska bygga Nordens största solcellsanläggning på tak

Nu har Soltech Energys dotterbolag, Swede Energy, ingått avtal för det som blir Nordens största takplacerade solcellsanläggning, både sett till area och effekt. Anläggningen ska uppföras på InfraHubs logistikfastighet i Norrköping. Totalt kommer den nya installationen att mäta 65 000 kvm och med en effekt på hela 6,5 MWp blir den störst i både Sverige och Norden.

Swede Energy uppförde 2020 Nordens då största solcellsanläggning på ett tak åt Castellum i Göteborg på 3,7MWp, en anläggning som i år vann Svensk Solenergis pris ”Årets anläggning”. Den nu planerade installationen, som blir ungefär dubbelt så stor, ska uppföras på en logistikfastighet i Norrköping som byggs av Infrahubs som ägs till hälften av Catella. Färdigställd under 2022 blir anläggningen Nordens största på ett tak, både sett till area och installerad effekt. Anläggningen kommer att utgöra en yta som motsvarar drygt 12 fullstora fotbollsplaner.

Lyckosamt samarbete
Tidigare i år fick Swede Energy en order från Infrahubs på att bygga en solcellsanläggning på en av bolagets fastigheter i Örebro där Matsmart är hyresgäst.

– Att få uppföra ytterligare en anläggning med Infrahubs är mycket hedersamt för Swede Energy och att dessutom få bygga det som blir Nordens största takplacerade solcellsanläggning är givetvis ett styrkebesked. Anläggningar som denna gör skillnad på riktigt i den gröna omställningen och vi är glada över att återigen öka andelen solenergi i Sverige tillsammans med InfraHubs, säger Christoffer Caesar, vd på Swede Energy.

– Vi är stolta över att vi nu landat vårt största solcellsprojekt. Gröna energilösningar spelar en nyckelroll i vår ambition att utveckla smarta och hållbara logistikfastigheter som främjar både våra hyresgäster och miljön. Att det dessutom blir Nordens största är extra roligt och vi ser fram emot göra detta tillsammans med Swede Energy, säger Andreas Ekberg, Operativ Chef på Infrahubs.