2 september 2021

Soltech installerar 1 700 kvm solceller på Nacka Forum

Nu ska Nacka Forum få solpaneler på taket. Det står klart sedan det globala fastighetsbolaget Unibail-Rodamco-Westfield och Soltechs dotterbolag Swede Energy avtalat om en stor solcellsinstallation på köpcentrets tak. Installationen kommer att täcka en yta om drygt 1 700 kvm.

Solenergikoncernen Soltech Energys dotterbolag Swede Energy har en gedigen erfarenhet av att installera stora takplacerade solcellsanläggningar. Nu ska bolaget uppföra en drygt 1 700 kvm stor installation på Nacka Forum i Stockholm tillsammans med det globala fastighetsbolaget Unibail-Rodamco-Westfield (URW) som äger köpcentrumet. Byggstart sker under september och anläggningen väntas sedan producera cirka 300 000 kWh årligen.

– Det är mycket roligt att få göra detta tillsammans med URW. Det är ett fastighetsbolag med höga krav på hållbarhet, vilket den här solcellsanläggningen är ytterligare ett bevis på. Vi är stolta över möjligheten att få bidra till att Nacka Forum och dess besökare framöver kommer att dra nytta av solens strålar, säger André Nylén, regionansvarig på Swede Energy.

Ett köpcentrum med hållbarhetsambitioner
Nacka Forum är ett av Stockholms största köpcentrum med ett brett utbud av lokala och internationella aktörer. Centrumet jobbar kontinuerligt med flertalet åtgärder för att minska sin miljöpåverkan och är sedan tidigare BREEAM in use -certifierat*. Nu växlar Nacka Forum upp sitt hållbarhetsarbete ytterligare genom investeringen i solenergi.

– För oss är det av stor vikt att dagligen arbeta för att minska vårt klimatavtryck så att Nacka Forum är en plats som bidrar till en hållbar stadsmiljö ur samtliga aspekter. Gröna energilösningar som solenergi är helt i linje med vår hållbarhetsstrategi Better places 2030, och vi ser mycket fram emot vår nya solcellsanläggning som bland annat kommer att förse Nacka Forums 28 elbilsladdare med förnybar lokalproducerad el, säger Marie Larsson, centrumchef i Nacka Forum.

* BREEAM in use certifiering: En utvärderingsmetod som bevis på miljöklass där Nacka Forum uppnår ’Excellent’ i första delen, och ’Very good’ i andra.