23 juni 2021

Soltech bygger 2 000 m2 stor solcellsanläggning åt XXL i Örebro

XXL Sport och Vildmark ska få en solcellsanläggning på sitt varuhus i Örebro. Det är Soltechs dotterbolag Swede Energy som ska uppföra den totalt 2 000 m2 stora solcellsanläggningen på fastighetens tak. Byggstart sker i slutet av 2021.

Swede Energy har gedigen erfarenhet av att bygga stora takplacerade solcellsanläggningar på logistik- och butiksfastigheter. Nu har bolaget fått uppdraget av Nordens största sportkedja, XXL, att bygga en takplacerad solcellsanläggning på sportkedjans varuhus i Örebro. Solcellsanläggningen kommer att mäta 2 000 m2 och generera grön energi till varuhusets drift.

– Det är soliga nyheter att vi krokar arm med Nordens största sportkedja som bevisligen ser värdet i att deras stora butik i Örebro drivs av grön energi. Vi är övertygade om att fler butikskedjor kommer gå i XXL:s fotstpår, då solenergi är ett utomordentligt alternativ för fastighetsägare och butiksinnehavare som har ambitioner att flytta fram sina positioner inom hållbarhet, säger Christoffer Caesar, vd på Swede Energy.

Solenergi är vägen framåt för XXL
XXL är Nordens största sportkedja och har 90 varuhus i Norge, Sverige, Finland och Österrike, varav 29 av dem är belägna i Sverige. XXL har en uttalad hållbarhetsstrategi för att minska sitt koldioxidavtryck genom att ställa hårda krav på externa produkter som kedjan säljer, men också att fortsätta sin interna satsning på solenergi.

– För XXL är hållbarhet viktigt i alla led, solcellsanläggningen på vårt varuhus i Örebro blir ett tydligt steg på vägen. Vi har högt ställda krav på vårt hållbarhetsarbete och solenergi går helt i linje med vår ambition att minska våra CO2-utsläpp med 55 procent till 2030. Vi ser fram emot att snart få igång vår första solcellsanläggning i Sverige, säger Anders Lindblom, vd XXL Sverige.