24 maj 2023

Framgångsrik transformation för Annelunds Tak – vinner ny affär om 14 MSEK

Soltechbolaget Annelunds Tak har vunnit en ny order som innehåller både solenergi och takläggning. Bolaget ska utföra takläggning samt installera en 2 700 kvm stor solcellsanläggning på det som ska bli en produktionsanläggning i Nässjö. Uppdraget utförs åt byggherren Byggarvid och ordervärdet för Annelunds Tak uppgår till ca 14 MSEK.

Soltech förvärvar och utvecklar bolag inom sol-, tak-, fasad- och elteknikbranscherna. Genom koncernens transformationsstrategi adderas därefter solenergi till bolagens kompetenser.

Denna strategi har varit framgångsrik för det Herrljunga-baserade takbolaget Annelunds Tak som numera är ett soltakbolag som erbjuder både takentreprenad och solcellsinstallationer. Inte minst visar sig detta på omsättningen som mer än fördubblats sedan bolaget inledde sin solenergisatsning och med god lönsamhet. Nu har vd Mikael Markusson och hans team vunnit ytterligare en kombinerad tak- och solenergiaffär.

– Projekt som inrymmer både solceller och takläggning gör oss extra glada då de visar styrkan i att vi numera utför både och. Vi vill tacka Byggarvid för förtroendet och ser fram emot att utveckla en hållbar fastighet tillsammans, säger Mikael Markusson, vd på Annelunds Tak.

BREEAM-SE*-certifiering och solceller
Annelunds Tak har sedan länge ett etablerat samarbete med byggherren Byggarvid som utför byggentreprenad, projektutveckling och utveckling av bostadsfastigheter. Bolaget har även en uttalad ambition att bygga fastigheter som bidrar till ett hållbart samhälle. Produktionsanläggningen får en yta på 22 000 kvm och ska miljöcertifieras enligt BREEAM-SE nivå Exellent, varpå solceller var ett givet val.

– Det känns roligt att vi ska utveckla en fastighet med hög miljöprestanda. Vi har ett gott samarbete med Annelunds Tak sedan tidigare och det känns därför mycket tryggt att de ska hjälpa oss med takläggning och installation av en stor solcellsanläggning, Emanuel Elofsson, arbetschef på Byggarvid.

*BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) är ett miljöcertifieringssystem från Storbritannien, utvecklat och administrerat av the Building Research Establishment (BRE). BREEAM är ett av de äldsta miljöcertifieringssystemen och systemet har använts för att certifiera över 500 000 byggnader. BREEAM har funnits i omarbetade versioner sedan 1990 och är det mest spridda av de internationella systemen i Europa. Sweden Green Building Council har anpassat BREEAM till svenska förhållanden sedan 2013.