29 september 2020

Eurocommercial satsar stort på solenergi med Soltechs dotterbolag Swede Energy

Eurocommercial Properties mycket höga hållbarhetsmål sätter solen i fokus och nu installerar bolaget solenergi på sina resterande köpcentrum i Sverige. Soltech Energys dotterbolag Swede Energy Power Solutions är vald som partner och totalt kommer 1 658 kWp solenergilösningar installeras som beräknas producera ca 1 473 709 kWh/år.

Eurocommercial är en av Europas mest erfarna fastighetsinvesterare med köpcentrum i Belgien, Frankrike, Italien och Sverige med över 130 miljoner besök i galleriorna. Verksamheten är koncentrerad till köpcentrum i attraktiva lägen och med en långsiktigt hållbar strategi och höga mål för förnyelsebar energi. I Sverige är målsättningen att till 100% få el från förnyelsebara energikällor på både tak och parkeringsytor.

Det är ett fantastiskt projekt som leder till kraftigt minskad klimatpåverkan från de stora anläggningarna samtidigt som Eurocommerical i Sverige får en kostnadseffektiv lösning på sitt energibehov.

  • ”Med denna stora utbyggnad så kommer vi ha solceller på 100% av köpcentrum i Sverige. Att få göra detta tillsammans med en sådan erfaren och seriös leverantör som Swede Energy ska inte bara bli en spännande resa, vi värdesätter även betydelsen arbetet har för vår miljö, inte minst lokalt där vi har våra hyresgäster och besökare. Nu får butikerna inte bara grön fossilfri el utan också närproducerad.
    Detta säger Patrik Sörnell, Director, Asset Management på Eurocommercial Properties”.

Med över 30 års erfarenhet i ryggen har Swede Energy kunskap om vilka konstruktioner, moment och installationer som behöver göras för att få en framtidssäkrad anläggning. Allt från ritningar, hållfasthetsberäkningar, konstruktion och projektering har gjorts av solingenjörerna med stor noggrannhet. Flera av de köpcentrum som får solenergi på taket har några år på nacken och då är det extra viktigt att ta hänsyn till takens hållfasthet då alla paneler ska belasta taket. Idag har Eurocommercial med nuvarande solpaneler en årlig produktionskapacitet på närmare 500 000 KWh/år i Sverige. I och med denna satsning ökas kapaciteten till hela 2 000 000 KWh/år.

  • ”Att jobba med den typen av krafter som ett tak utsätts för är inget som kan tas lättvindigt. Det är både en fråga om personlig säkerhet vid tex snörika vintrar men även en fråga om att anläggningen ska producera effektivt under hela sin livslängd som ofta är över 20 år, säger Christoffer Caesar, VD på Swede Energy”.

Mer om Swede Energy Power Solutions

Swede Energy har över har över 30 års erfarenhet av att utveckla innovativa och förnybara energianläggningar med en unik designstrategi som skapar lönsam och framtidssäker el-produktion åt industri och kommersiella fastigheter. www.swedeenergy.se

Mer om Eurocommercial:

Eurocommercial Properties (Eurocommercial) är en långsiktig investerare och förvaltare av främst detaljhandelsfastigheter i Belgien, Frankrike, Italien och Sverige med tillgångar över 4 miljarder euro. Företaget grundades 1991 och är ett Euronext-börsnoterat företag med en bred aktieägarbas. https://www.eurocommercialproperties.com/property/sweden