4 juni 2024

E-Mobility tecknar avtal med Boliden – ska utveckla mobila laddare för gruvmaskiner

Borlängebaserade Soltechbolaget E-Mobility har tecknat ett nytt avtal med metallföretaget Boliden. Avtalet gäller utvecklingen av mobila laddstationer för batteridrivna gruvmaskiner i Bolidens gruva i Kristineberg. Lösningen som E-Mobility utvecklar blir en ny produkt på marknaden. Avtalet innebär initialt tre laddstationer.

E-Mobility är ett bolag i Soltechkoncernen med specialistkompetens inom storskaliga elbilsladdningsinstallationer och högeffektiv laddinfrastruktur. Nu har bolaget ingått ett teknikutvecklingsavtal med metallföretaget Boliden. Avtalet innebär att E-Mobility ska utveckla och sälja flyttbara laddcontainers till Boliden som sedan ska ladda batteridrivna gruvmaskiner nere i deras underjordsgruva i Kristineberg.

Techlösningen som just nu utvecklas är en mobil laddstation i form av laddcontainers som är anpassade för underjordsmiljön i gruva. Lösningen kommer att vara enkel att flytta i takt med att gruvan succesivt byggs ut. Satsningen är en del av Bolidens fokus på att bygga ut sin laddinfrastruktur för komma ett steg närmare att förverkliga framtidens helt elektriska gruva.

– Vi är mycket glada över förtroendet att genomföra en produktutveckling som ställer höga krav på innovation och teknisk kompetens. De mobila laddstationerna för gruvmaskinerna kommer att spara massor av tid, plats och skapa en smartare laddinfrastruktur i gruvsystemet. Det skulle förvåna mig om inte fler metall- och gruvaktörer började kika på den här typen av techlösning och går i Bolidens fotspår framöver, säger Martin Götesson, vd på E-Mobility.

Foto: Soltech/Boliden/Tomas Westermak