3 december 2024

Arkitektens ord om de nya EU-direktiven

Solenergi kommer spela en allt större roll i fastighetsutvecklingen framöver. De nya EU direktiven innebär bland annat att solenergi ska installeras på både nybyggnation och vid renovering. Vi fick en pratstund med Johan Roos, Arkitekt på Archus, och ställde några frågor om de nya reglerna, hur de påverkar deras arbete och hur dom kan stötta fastighetsägare tidigt i processen.

Hur ser ni på EU-direktivet och märker ni av en större efterfrågan från kunder?

– Vi ser direktivet som ett steg i positiv riktning för att skapa mer hållbara fastigheter men det för också med sig utmaningar. Alla byggnader och platser har inte optimala förutsättningar och en investering kan vara lite mer komplex därför krävs det att solenergi och även energilager finns med i planeringen redan från början för att skapa kostnadseffektivitet och använda ytorna rätt. Än så länge är efterfrågan från kunder inte så stor så vi tror att det krävs en ökad kunskapsspridning kring frågan.

Hur ser ni på er roll och hur kan ni stötta fastighetsägare/fastighetsbolag för att tidigt komma in i processen?

– Vår roll blir att säkerställa att solenergilösningar inte bara är tekniskt genomförbara utan också väl integrerade i byggnadens utformning och anpassad till omgivningen. Samt inte minst att utforma effektiva lösningar med maximal utväxling av investeringen. Detta kräver som sagt att solceller är med tidigt i processen för att optimera tak- och fasadlösningar i förhållande till byggnadens orientering.

Hur påverkar detta ert arbete i att utveckla framtidens fastigheter?

– Perspektiven har breddats från att inte ”bara” utforma fastigheter som är funktionella och estetiskt tilltalande utan också energimässigt mer självförsörjande. Där blir bland annat solenergin en vital del och nuförtiden också batterier. Vi behöver tänka bredare kring utformning och materialval, men också i utformningen av våra städer. Det krävs därför en tidig dialog med leverantörer och specialistkompetenser.

Upplever ni att ni är rustade för dom nya direktiven eller önskar ni mer kunskapsöverföring från oss leverantörer?

– Vi har ett stort hållbarhetsfokus i organisationen där vi fortbildar och omvärldsbevakar löpande. Men vi kan alltid bli bättre. Det är välkommet med ännu mer kunskapsöverföring från leverantörer. I synnerhet nya möjligheter med material och integrerade lösningar vad gäller solenergi, men också med dess för- och nackdelar jämfört med traditionella lösningar. Breda samarbeten krävs inom branschen!

Hur ser ni på solenergi och design, vilka lösningar finns att tillgå?

– Integrerade solenergilösningar har ibland valts bort då de har varit mindre effektiva än traditionella lösningar på lite mindre ytor. Men utvecklingen går stadigt framåt och den frågan har minskat i betydelse, men det är klart att det är en bit kvar innan en fasadlösning blir lika effektivt som optimalt placerade solenergilösningar på tak. Men o andra sidan ersätts ett fasadmaterial med en energilösning vilket puttar kalkylen ett steg i rätt riktning. Och mest nytta gör ju både fasad och tak så klart. Sedan kan solpaneler också fungera som ett designelement i sig om man har med det i sitt tidiga koncept snarare än ett senare tillägg. Det senare leder sällan till lika goda lösningar.

Vi ser solenergi som en självklar möjlighet att kombinera hållbarhet med en innovativ design.

 

Läs fler notiser