20 januari 2021

Uppsving för förnybar energi väntas när Joe Biden blir ny president

Idag blir Joe Biden ny president i USA och redan under eftermiddagen, bara timmar efter att han svurits in, väntas han ta USA tillbaka till Parisavtalet.

Joe Biden planerar att göra landet till ett föredöme för resten av världen i klimatkampen genom att inleda det mest omfattande klimatprogram en amerikansk president någonsin presenterat. Målet är tydligt, USA ska vara koldioxidneutralt år 2050, vilket innebär gröna miljardsatsningar på bland annat vindkraft och solenergi.
Den tillträdande presidenten väntas signera en exekutiv order för att formulera en plan som till år 2050 ska skapa 100 procents ren energiekonomi och nollutsläpp. En annan exekutiv order ska garantera att 30 procent av USA:s mark och vatten ska bevaras innan 2030.
Parisavtalet innehåller också ett beslut att rika länder ska leda kampen mot klimatförändringarna och förse länder utan tillgångar med teknik och resurser att hantera klimatkrisen. Joe Biden uppges planera en global klimatkonferens för att tackla utsläpp kopplade till båtfrakter och flyg.
Svenska bolag inom förnybar energi kan bli vinnare på börsen, genom Joe Bidens nya klimatpolitik. Samtidigt beror börsutvecklingen på hur den nytillträdde presidenten hanterar budgetunderskottet, som genom pandemin har ökat till 3 300 miljarder dollar, motsvarande 15 procent av BNP.
– Som stor aktör i solenergibranschen tycker vi på Soltech att det här är mycket positiva tongångar både för oss, branschen i stort och inte minst för den gröna omställningen, kommenterar Stefan Ölander, VD Soltech Energy.