23 oktober 2020

Nordens största solcellsanläggning på tak väcker EU:s intresse

På Hisingen Logistikpark i Göteborg har Soltechs dotterbolag Swede Energy byggt en av Nordens största solcellsanläggningar på tak åt Castellum – en satsning som nu också har väckt EU:s intresse.

Fredagen den 23 oktober besökte EU-parlamentarikern Jörgen Warborn anläggningen för att lära sig mer om solenergins potential. Med på rundvandringen var även Soltechs styrelseordförande Anna Kinberg Batra, Soltechs VD Stefan Ölander, Castellums VD Henrik Saxborn och Soltechs dotterbolag Swede Energy som blev vald som partner med sina 30 år i branschen

”Vi har lång erfarenhet från kraft och solindustrin och det går hand i hand med den utveckling vi ser där företag i allt högre utsträckning satsar på hållbar energi i stor skala”, säger Teresia Gillgren, operativ chef på Swede Energy.

I början av året kommunicerade Castellum storsatsningen ”100 på sol”, vilket innebär att man bygger 100 solcellsanläggningar på befintliga byggnader fram till 2025, en satsning som i år belönades med ”Årets prestation” av Svensk Solenergi. Hisingen Logistikpark är den största anläggningen där 30 000 kvadratmeter tak kan producera 33 miljoner kilowattimmar – som motsvarar ett års elförbrukning i 660 standardvillor. Takets storlek motsvarar fem fotbollsplaner.

”Som gammal entreprenör är jag alltid nyfiken på hur framgångsrika företag lyckas genomföra okonventionella projekt – och som EU-ledamot vill jag veta mer om både solenergi och Castellums övriga satsningar. Jag uppfattar bolaget som ledande inom hållbar utveckling i sin bransch, och såg verkligen fram emot besöket på Hisingen”, säger Jörgen Warborn.

”Jag är stolt över att få visa upp vår fina anläggning och även berätta om framtiden. Vårt mål är att med solceller på tak få helt förnybar energiförsörjning till våra fastigheter och därmed till våra hyresgäster”, säger Henrik Saxborn.

Soltech koncernen har en stark tillväxt via förvärv och ser mycket positivt på det intresse som finns för solenergi från alla typer av målgrupper, fastigheter och industrier. Att investera i egna stora kraftkällor skapar både en effektiv energiekonomi såväl som att bidra till att nå målen för grön omställning. Att våra egenutvecklade produkter till och med finns på den svenska paviljongen under världsutställningen i Dubai Expo 2020 nästa år är ett bevis på att utvecklingen är på väg åt helt rätt håll

Anläggningen på Hisingen Logistikpark tas i drift i november, och planeras börja leverera hållbar el från årsskiftet.