13 december 2021

Designprojektet som drivs av solen

En plats på ett berg i Åkersberga där himmeln knyter samman skog och skärgård. Där bygger Jakob Paulin och Petra Ellström just nu sina drömmars hus, Villa Alsvik. Huset är egenritat och kommer att medverka i ett TV-sänt designprogram på Luciakvällen. Soltech Energy har bidragit till projektet genom att rita och installera en takplacerad solcellsanläggning samt en skimrande solcellsfasad.

Strax utanför Åkersberga köpte Jakob och Petra för över 10 år sedan en sommarstuga, belägen vid foten av ett berg, där toppen på berget sedan skulle komma att bli platsen för deras egendesignade drömhus. Efter att paret köpt tomten och fått bygglov satte arbetet för att skapa Villa Alsvik igång. Målet att skapa något unikt och hållbart har varit ledstjärnorna i utformandet av husets tre våningar som paret ritat själva. En röd linje i projektet har även varit att tänka utanför boxen och återanvända material så mycket som möjligt, tex stålbalkarna i husets skelett.

Jakob och Petra är projektledare för bygget, samtidigt som de båda arbetar heltid med sina ordinarie jobb. Husbyggarresan har stundtals varit slitsam, men designglädjen och ambitionen att allt går om man vill, har tagit projektet i mål. Paret hade även en grundmurad hållbarhetsambition som tidigt i processen förde tankarna till integrerade solenergilösningar.

– Villa Alsvik blir ett unikt hus på många sätt och vis. Inte minst när det kommer till hur vi konstruerat huset så att det gjuts samman med platsen och den kringliggande naturen. Sett till energitillförseln så har ett förnyelsebart alternativ varit det givna valet för oss båda och och vi vill tacka Soltech för ett gott samarbete och för de innovativa solenergilösningarna, säger Jakob Paulin.

Skapar en energiproducerande designlösning
Solenergianläggningen består av både utanpåliggande solpaneler placerade på bjälkar och en solfasad på sovrummets yttervägg som skapar en spegel mot den vackra skärgårdsnaturen. Allt hänger ihop med ett system från Ferroamp som också bidrar till smart styrning. Allt fler vill ha förnyelsebara alternativ när det är dags att bygga nytt eller bygga ut. Johan Höckerman, projektledare på Soltech Energy Solutions, berättar mer om Villa Alsviks solenergilösningar och om hur projektet har fortlöpt.

– Det har varit mycket roligt att få hjälpa Petra och Jakob med att utforma taket och fasaden på deras uttrycksfulla och häpnandsväckande hus. Med en närmast unik lösning på takets utstickande balkar och den integrerade solfasaden blir Villa Alsvik ett ypperligt exempel på ett hus där både design och hållbarhet kombinerats till det yttersta. Vi hoppas att fler husägare och arkitekter ser huset och inser vilken viktig roll man har och den potential som finns om man inte ger upp sina ambitioner att förena både funktion och form. Arkitektur och solenergi går nämligen hand i hand, både nu och i framtiden, säger Johan Höckerman.