7 oktober 2020

Wallenstam bygger färgglatt parkeringshus med Soltech Facade solceller i kreativt mönster

Soltechs dotterbolag Soltech Sales & Support AB har via Bergman och Höök Byggnads AB fått förtroendet att leverera semitransparenta solceller i fyra olika kulörer till parkeringshuset ”Mölnlycke fabriker” med slutkund Wallenstam. Ordervärdet är ca 7 MSEK och leverans är under våren 2021.

”Mölnlycke fabrikers” nya p-hus kommer röna stor uppmärksamhet med sin både estetiska och effektiva fasad. Solcellsmodulerna kommer att producera energi för garagets belysning, laddstolpar för elbilar och därutöver också generera förnybar energi som säljs ut på elnätet.
 
Anläggningen består av över 1104 solcellspaneler som kommer att monteras över hela fasaden och vid hörn och ändar av byggnaden kompletteras med blindpaneler i glas, där placering av aktiva solcellsglas ej kan göras. Soltechs dotterbolag Fasadsystem kommer också vara del i projektet genom att tillverka och leverera stomme och ramar till solcellspanelerna.
 
Soltech Sales & Support, verksamhetschef och konstruktör Sara Klingberg kommenterar:
– Vår produkt Soltech Facade är en fantastisk lösning som skapar många möjligheter för stora fasader där både estetik och effekt är i fokus. Vi kommer framöver att satsa än mer på att fler fastighetsutvecklare och arkitekter får upp ögonen för de fördelar som finns med att integrera solenergi i framtidskonstruktioner. Flera projekt med produkten Facade är på gång och då bland annat på Svenska paviljongen i Dubai under världsutställningen Expo 2020 som kommer starta oktober 2021. 

Facade är utvecklat för att på ett effektivt och stilrent sätt få in så mycket energi som möjligt i alla typer av byggnader. Glasfasader har funnits under lång tid men fasader som också producerar energi är fortfarande ovanligt. Wallenstam hade en vision att i den genuina bruksmiljön koppla framtiden till historien då textilkonstnären Viola Gråsten arbetade för Mölnlycke Fabriker från mitten av 1900-talet. Hon var internationellt erkänd för sina färgglada mönsterkollektioner och solcellsfasaden tar nu vid för att representera områdets koppling till kreativa mönster och färgglada inslag. Byggnationen möjliggör ljusinsläpp, luftflöde och skapar en fasad som skiftar i nyanser av blått, grönt, orange och terrakottarött.
 
– Det känns väldigt trevligt att bygga ett snyggt garage som tillför en extra dynamik och framför allt ett hållbart fokus till Mölnlycke Fabriker som område. Solcellsfasaden är ett initiativ som går helt i linje med Wallenstams hållbarhetsarbete, säger Marina Fritsche, vice vd på Wallenstam.