19 september 2024

Soltech driftsätter Solpark Ramsjöholm på ca 140 000 kvm

Nu har Solpark Ramsjöholm färdigställts och driftsatts av Soltechbolaget Soltech Energy Solutions. Installerad effekt är 11 MW och solpanelerna väntas årligen producera 11 GWh el vilket motsvarar den årliga hushållselförbrukningen* hos cirka 2 200 villor. Solparken kommer att öka andelen solenergi i den totala energimixen och därmed bidra till den gröna omställningen. Framöver kommer solparken att avyttras i linje med Soltechs strategi för projektportföljen av solparks- och batteriprojekt.

Soltech Energy Solutions är ett av Soltechkoncernens operativa bolag inom avancerade energisystem och storskaliga solenergilösningar på tak och mark. Bolaget har under de senaste åren etablerat ett affärsområde med fokus på utveckling av solparksprojekt som i många fall också omfattar energilager. Nu har bolaget projekterat, byggt och driftsatt en solpark på 11 MW, belägen strax utanför Falkenberg.

Soltechs strategi vad gäller sol- och batteriparker ligger i att utveckla projekt, bygga samt att sköta drift och underhåll, och inte att äga de driftsatta parkerna, med undantag för Soltechs egenägda batteripark i Falkenklev och solparken i Öringe. I linje med strategin kommer Solpark Ramsjöholm framöver att avyttras när tillfälle ges.

– Vi är stolta över att nu kunna berätta att solparken Ramsjöholm är driftsatt och kan börja sälja solel till det lokala elnätet. Det är en fantastisk installation och solparksteamet har som vanligt utfört ett enastående jobb, säger Christoffer Caesar, vd på Soltech Energy Solutions.

Grönska och betande får
Platsen är vald utifrån dess goda förutsättning för solenergi som enligt solinstrålningskartor är bland Sveriges bästa och för att det finns en tillgänglig och närliggande elanslutning. Solparken kommer utöver elproduktionen även att skapa förutsättningar för ökad biologisk mångfald i området. Markområdet mellan solpanelerna sköts om av en flock får och den betade marken möjliggör i sin tur en högre växtlighet och en ökad närvaro av insekter och bin. Murgröna planteras också runt parken för att staketet ska smälta in i den grönskande omgivningen.

– När vi utvecklar och bygger solparker är det absolut en prioritet att ha hänsyn till och värna den kringliggande miljön. Det kan göras genom ett antal olika initiativ beroende på platsens förutsättningar. En rolig detalj är därför att solparken betas av en flock får, vilket i sin tur gör marken rik på olika typer av växter och insekter, samtidigt som man slipper klippa gräset med maskiner. Fåren får också välbehövlig skugga under panelerna varma sommardagar, samtidigt som panelerna producerar grön el, avslutar Axel Öhman, projektledare solparker på Soltech Energy Solutions.

Fakta – Solpark Ramsjöholm

  • Anläggningen har en installerad effekt på 11 MW
  • Solparken kommer årligen att producera cirka 11 GWh el
  • Genom att initiativ som insådd av ängsväxter, murgröna och betning kommer solparken att bidra till en ökad biologisk mångfald i området

*Hushållselförbrukning beräknad på 5 000 kWh/år.