Vår historia

Från inget mer än en idé som föddes på Kungliga Tekniska Högskolan har vi idag vuxit till Sveriges ledande helhetsleverantör inom solenergilösningar.

1946

Wettergrens Tak grundas

Wettergrens Tak är en välrenommerad takentreprenör med en gedigen erfarenhet inom branschen. Bolaget har varit verksamma i över 75 år och har sitt säte i Nyköping. Nu är ambitionen att etablera positionen som ett av Mellansveriges ledande takföretag även när det gäller solcellsinstallationer.

1949

Provektor grundas

Redan 1949 grundades ”Johanssons El” som sedan blev Provektor av Sven Johansson i Skara. Idag erbjuder man helhetslösningar inom elteknik, automation och elinstallation. All nyckelkompetens finns inom bolaget och dess främsta kunder är inom bygg- och fastighetsbranscherna.

1952

Falu Plåtslageri grundas

Falu Plåtslageri har sina rötter i Faluns äldsta plåtslageri som grundades redan 1952 och var lokaliserat på anrika Elsborg i Falun. Falu Plåtslageri utför allt inom byggnadsplåt, ventilation och taksäkerhet. 2017 förvärvades plåtslageriet av Takab och man bytte namn till Falu Plåtslageri AB. Falu Plåtslageri och Takab huserar i samma lokaler och samarbetar tätt ihop för att kunna ge dig som kund bästa möjliga service.

1963

NP-Gruppen grundas

Per-Ove Pettersson ”Poppe” grundar ett plåtslageri som blir NP-gruppen. Till en början var kunderna villaägare i Norrort i Stockholm. Några år senare blev Fastighetsägarföreningen intresserade vilket resulterade i många takjobb i Stockholms innerstad. Idag består arbetsstyrkan av ca 40 medarbetare.

1980

Fasadsystem grundas

Jarl Hammarstrand grundar företaget efter många års erfarenhet av fasadmontage. Efter honom blev Rainer Standerth VD. Fasadsystem arbetade tidigt för att öka intresset för fasader i aluminium, stål och glas i Sverige. Idag leder tredje generationen företaget.

1982

Takrekond grundas

1982 grundades Takrekond som har lång erfarenhet av takläggning sedan över 30 år tillbaka. Arbetsområdet är i Kalmar och Blekinge län där idag sju takmontörer arbetar.

1982

TG:s El grundas

TG:s El i Finspång är verksamma inom automation, installation, laddboxar, solceller och inte minst service.

1988

Swede Energy grundas

Till en början var Swede Energy ett teknikkonsult-bolag med kommunala energibolag som kunder. Swede Energy har hunnit med mycket sedan starten, bland annat design av kärnkraftverk och företaget har lång erfarenhet av vindkraft. Idag är verksamheten inom solkraft och under namnet Soltech Energy Solutions.

1989

Din Takläggare grundas

Din Takläggare är i huvudsak verksamma i Värmland och Dalsland. Sedan starten 1989 har Din Takläggare installerat kvalitetstak med marknadsledande tätskikt.

1990

Takorama grundas

Takorama bildades 1990 och i företaget finns erfarenhet av takläggning sedan 1982. Arbetsområdet är i huvudsak i Göteborg och Bohuslän, där idag ca 15 duktiga och välutbildade takmontörer arbetar.

1992

TAKAB grundas

Sedan starten 1992 har Takab erbjudit olika typer av takentreprenad till framför allt större kommersiella fastigheter. Allt från mindre branta tak till sedumtak, men framför allt större platta och låglutande tak.

1993

Rams El grundas

Rams El startade sin verksamhet 1993 och utför elinstallationer inom nybyggnation och ombyggnation samt servicearbeten.

2004

Takab grundas

Takab grundades 2004 av Jon Onsbacke som fortfarande är ägare och VD för företaget. Takab har lång erfarenhet av takläggning och utgår från Falun i hjärtat av Dalarna men utför arbeten i hela Mellansverige.

2005

Annelunds Tak grundas

Annelunds Tak grundades i Ljung i Herrljunga kommun år 2005 och fokuserar på takläggning av duk och papp.

2005

SUD Renovables grundas

Sud Renovables grundades 2005 i Katalonien, Spanien. Bolaget är inriktat på utveckling och installation av solenergi- och lagringslösningar för fastighetsägare och företag.

2006

Soltech Energy grundas

Från inget mer än en idé som föddes på KTH har Soltech idag vuxit till Sveriges ledande helhetsleverantör inom solenergilösningar.

2011

Measol grundas

Measol är en monteringsfirma för solceller och har sedan starten fokuserat på solcellsinstallationer.

2012

365zon grundas

365zon är verksamma i Nederländerna. Bolaget är inriktat på solcellslösningar och laddlösningar för privatpersoner, bostadsrättsföreningar och medlems- och konsumentorganisationer för villaägare och bostadsrättsägare.

2012

ESSA grundas

ESSA grundades 2012 i Örebro och utför alla typer av exteriöra och interiöra glaslösningar, med ett fokus inom fasadentreprenad av kommersiella fastigheter. Hela verksamheten drivs från produktionsanläggningen utanför Örebro, och majoriteten av projekten återfinns i Sveriges storstadsregioner.

2013

Merasol grundas

Merasol startades 2013 och har idag uppgått i Soltech Energy Solutions.

2014

Advanced Soltech grundas

Advanced Soltech är ett solenergiföretag startat av Soltech Energy och Advanced Solar Power Hangzhou Inc i Kina.

Ljungs Sedum grundas

Ljungs Sedum har sin verksamhet i Ljung i Herrljunga kommun tillsammans med Annelunds Tak. Ljungs Sedum monterar sedummattor på tak och mark.

Takbyrån grundas


Sedan starten 2014 har Takbyrån växt och är nu en handfull projektledare och 30-talet takmontörer som tillsammans har lång erfarenhet i branschen. Takbyrån erbjuder helhetslösningar av högsta kvalitet när det gäller låglutande tak.

2016

Produkten Soltech ShingEl lanseras i oktober

Ett parhus i Vallastaden i Linköping är det första huset att få den nya takpannan ShingEl som med 170 plattor får en installerad effekt om 6,4 kW.

Soltech utvecklar genomskinliga solceller med och utan färg

Soltech utvecklade tillsammans med ASP genomskinliga solceller med och utan färg som installerades på parkeringshuset i Vallastaden i Linköping med färgglada solceller.

2017

Soldags grundas med solerbjudande till privatpersoner

Soldags riktar sig till privatmarknaden i mellan och södra Sverige i huvudsak med kontor i Stockholm, Falkenberg, Sävsjö och Göteborg.

ShingEl lanseras på SNEC, världens största solenergimässa

2018

Soltech förvärvade Nyedals Solenergi som bytte namn till Soltech Sales & Support

Soltech lanserar framtidens tak – Soltech RooF

Soltech Energy lanserar Soltech RooF, en produkt som ersätter traditionella takpannor och kan användas som byggnadsmaterial för takbyte.

Soltech Facade med olika färger (ogenomskinliga) lanseras på Nordbygg

Soltech har tagit fram en fasadskiva med inbyggda solceller. Den nya produkten lanseras på byggmässan Nordbygg som hålls i Stockholm.

Soltech ShingEl vinner innovationspris QIA

Soltech är en av de svenska vinnarna av det internationella innovationspriset Quality Innovation.

2019

Semitransparenta färgade (gula) solceller visas upp på världsutställningen från våra partners ASP på Kina paviljongen i Beijing.

2020

E-Mobility grundas

E-Mobility har sitt säte i Borlänge. Företaget erbjuder helhetslösningar inom projektering, installation och drift av stora elbilsladdningsstationer, tillhörande mjukvara för kundhantering och debitering, energilagring och även solceller.

Soltech till Expo 2020

Soltech RooF och Soltech Facade väljs som material till världsutställningen i Dubai Expo 2020 (2021) i den svenska paviljongen ”The Forest”

Swede Energy bygger Nordens största takbaserade solcellsanläggning

3,7MWp på Hisingen åt Castellum i Göteborg.

2021

Soltechs dotterbolag installerar Sveriges största solfasad


På Industrigatan i Jönköping installerades solfasader på ungefär 6 000 kvm. Flera Soltechbolag medverkade i projektet.

2022

Soltech Energy Solutions har tecknat ett nytt batteriavtal med Alight

Batterilagring Alight Solpark utanför Linköping kommer att bidra till att stabilisera elnätet genom frekvensreglering.